Royal Thai Spa - салон тайського масажу у Києві

Масаж голови немовляті: техніка, користь

Масаж голови немовляті — процедура, що потребує грамотного підходу. Його можна робити в домашніх умовах після консультації з лікарем. Але для ефективності й повної безпеки для малюка краще звернутися до фахівців, які знаються на своїй справі.

Масаж голови може бути оздоровчим або косметологічним. Перший застосовується для лікування захворювань, наприклад, кривошиї. Другий же призначається з метою усунення зовнішніх дефектів.

Масаж голови дитині починають у той час, коли повністю сформується череп. Вікові обмеження — від трьох місяців. Користь процедури:

Крім того, масаж голови немовляті сприяє заспокоєнню нервової системи, кращому сприйняттю навколишньої дійсності. Він показаний як недоношеним, так і вчасно народженим дітям. Із його допомогою можна зменшити вплив або купірувати родові травми, прискорити розвиток малюка при нестачі сил і повільному набиранні ваги. Також корисний масаж трав’яними мішечками — що це таке і з якого віку його починати, підкажуть фахівці.

Масаж голови немовляті та дітям старшого віку: основні моменти

Масаж голови немовлятам — один із найпростіших способів, який використовується для покращення здоров’я. Але під час процедури треба проявляти максимум обережності через наявність пульсуючих точок (тім’ячка). Немовлятам для надання лікувального ефекту достатньо погладити голову рукою. Дітям старшого віку можна масажувати шкіру голови подушечками пальців, рухаючись по спіралі або по кругу.

Тільки-но волосся виросте, можна потягувати його від коренів невеликими пасмочками. Але процедура має бути безболісною. Це треба робити м’яко й обережно. У домашніх умовах можна масажувати шкіру голови за допомогою гребінця.

Погладжування голови покращують зв’язок між батьками й малюком, але виконувати дії треба акуратно. Інакше можна зашкодити дитині й погіршити наявну проблему. Якщо не впевнені в тому, що впораєтеся із завданням, звертайтеся до фахівця. Досвідчений майстер знає, що треба, а чого не можна робити під час масажу голови немовляті, з якою силою натискати на шкіру.

Масаж голови немовляті: підготовка до процедури

Виконувати процедуру можна в будь-який час залежно від режиму сну малюка. Приміщення має бути чистим і провітреним, температура — не нижче ніж +20 ºС. Такі самі умови мають бути дотримані, якщо виконується олійний масаж голови.

Поверхня, на якій розміщується дитина, має бути не дуже твердою, але й не надто м’якою. Під спинку малюка треба підстилати пелюшку. Для заспокоєння дитини можна запропонувати їй іграшки, увімкнути розслабляючу музику.

Масаж голови новонародженій дитині має тривати максимум 20 хвилин, а перші сеанси — щонайбільше 10 хвилин. Якщо плануєте робити масаж самостійно, заздалегідь подивіться відповідні відео. Ознайомтеся з технікою проведення процедури, щоб рухи були правильними й не завдали шкоди малюку.

Як правило, дітям подобається масаж. Якщо ж під час процедури малюк проявляє занепокоєння та капризує, краще зупинитися. Відкладіть масаж до наступного дня, щоб не викликати негативної реакції в дитини. У разі нездужання (підвищена температура, гострі стадії інфекційних захворювань) процедуру проводити не можна. Для її поновлення потрібна консультація лікаря.

Масаж голови немовляті: техніка проведення процедури

Щоб правильно зробити масаж голови дитині, необхідно дотримуватися методики. Основні прийоми, що використовуються при проведенні процедури:

На завершення виконується розчісуючий масаж. Він робиться руками. Тут пальці відіграють роль зубчиків гребінця. Рухи мають бути ніжними, легкими та спокійними. Після масажу голови можна поступово перейти до шиї.