Royal Thai Spa - салон тайського масажу у Києві

Чи можна при остеохондрозі робити масаж

Естетична косметологія: що це? Насамперед це турбота про красу, різні комплекси процедур, спрямовані на очищення шкіри. Удаючись до послуг косметології, не варто забувати і про лікування складніших хвороб, як-от остеохондроз і міжхребетні грижі. Одним із варіантів позбавлення від цього неприємного захворювання, а часто і єдиним ефективним способом домогтися ремісії є проведення лікувального масажу. Його можуть призначати як основний метод або на додаток до комплексу фізичних вправ (ЛФК).

Оскільки при остеохондрозі спостерігаються дегенеративні та дистрофічні зміни в тканинах хребта, для лікування треба запобігти руйнуванню та переродженню міжхребетних дисків і, відповідно, хребців. Причиною цього захворювання є неправильний розподіл навантажень на хребет, наприклад, унаслідок погано підібраної жорсткості матраца, носіння великої ваги на один бік тіла, сну на високій подушці. Навіть носіння неякісного взуття здатне викликати ризик розвитку остеохондрозу.

Інші можливі причини:

Чи можна робити масаж при остеохондрозі шиї

Часте питання, яке ставлять хворі: скільки сеансів масажу потрібно при шийному остеохондрозі і чи можна його робити взагалі? Ця лікувальна процедура призначається після ретельної діагностики. Це може бути рентгенологічне дослідження шийного відділу хребта, проведення мієлографії, МРТ або КТ, а також перевірка в лікаря-невролога.

Можливі протипоказання:

Як зробити масаж при шийному остеохондрозі

Застосовують такі дії:

  1. Плавне розтирання м'язової тканини коловими рухами долонь із пропрацюванням ромбоподібного м'яза та потиличної ділянки.
  2. Активне масажування комірної зони з плавним підсиленням дії пальцями або із затисканням тканин долонею (можливе докладання зусиль кісточками пальців для якіснішого пропрацювання).
  3. Розслаблення м'язів коловим рухом долонь із поступовим зменшенням сили дії, розтиранням долонями та легким постукуванням пальців.

Після закінчення процедури шкіру витирають, а шию та плечі накривають підігрітим рушником.

Чи можна робити масаж при грудному остеохондрозі

Аналогічним чином проводиться лікування з активним впливом на грудну клітку. Масаж дозволить зменшити больові відчуття, сприяє покращенню кровотоку та лімфотоку, дозволяє зняти напругу та м'язові спазми, збільшити тонус.

Методика передбачає використання таких технік:

Як правильно робити масаж при остеохондрозі

Процедуру необхідно проводити в положенні лежачи на животі на кушетці або в спеціальному кріслі. Масажування комірної зони здійснюють із застосуванням масажної олії. При цьому хребет не зачіпають. Тривалість сеансу — близько півгодини, із ретельним багаторазовим пропрацюванням кожної із зон із різною інтенсивністю.

Перше правило масажу — щоб процедура мала помітний лікувальний ефект, вона повинна супроводжуватися певним дискомфортом для пацієнта. Якщо масажувати без належного зусилля, можна досягти тільки розслаблювального ефекту. Про ефективність лікування в цьому разі годі й казати. Водночас лікар може відмовитися від процедури, якщо під час її проведення пацієнт відчуває сильний біль у спині або шиї.

Скільки сеансів масажу треба робити при остеохондрозі

У середньому призначають до 10—15 сеансів, проте їхня кількість може залежати від ступеня та тяжкості захворювання, віку пацієнта. Ураховуються також можливі протипоказання. У будь-якому разі програму призначають індивідуально і тільки після ретельного обстеження в невролога. При цьому повторення курсу вправ і масажних процедур можливе кожні три місяці.

Ще один важливий момент — правильність лікування. Навіть знаючи, як зробити масаж шиї при остеохондрозі, краще не займатися самолікуванням, а доручити це завдання масажистові незалежно від того, які маніпуляції проводяться — складні фізіопроцедури або, наприклад, атравматичне чищення обличчя. Що таке атравматичне чищення обличчя? Це дбайливе очищення, що включає пілінг, маски для шкіри, правильне зволоження. Ефективність будь-якої процедури буде досягнута тільки в тому разі, якщо її виконує досвідчений фахівець.