Royal Thai Spa - салон тайського масажу у Києві

Чи можна робити масаж при цукровому діабеті

Діабетичні захворювання наразі доволі широко розповсюджені, причому останнім часом вони дедалі «молодшають». Підступність діабету полягає в тому, що при ньому вражаються різні внутрішні органи і цілі системи організму, часто страждають суглоби і судини. Він є основною причиною захворювання ніг. 

Повноцінне лікування передбачає не лише приймання препаратів для нормалізації вироблення інсуліну, а й спеціальні мануальні процедури, серед яких велике значення має і масаж. Він дуже важливий для усунення симптомів, що супроводжують захворювання підшлункової залози. Особливу увагу потрібно приділити стопам пацієнта, які страждають найчастіше. 

Основними показаннями до призначення масажних процедур є: 

Правильне виконання мануальних процедур дає можливість нормалізувати кровообіг і лімфу, уникнути втоми ніг, прискорює метаболізм, сприяє швидкому відновленню тканин. 

Але є і протипоказання до призначення масажу: 

Також хворому слід обережно вибирати масаж при варикозному розширенні вен. Про те, чи можна робити масаж при варикозі, лікар повинен видати висновок. 

Методика масажу при цукровому діабеті

При виявленні діабетичних захворювань зазвичай призначають такі види процедур: 

Проведення процедур можливе вручну або за допомогою різних інструментів: вібраційних та масажних килимків, гідромасажного обладнання і т. д. 

Масаж при цукровому діабеті 1 типу передбачає підготовку шкіри. Для цього її обробляють тальком або спеціальною олією, що забезпечує гарне ковзання. Застосовують різні комбінації рухів, у тому числі розминання та погладжування. Якщо на шкірі є здуття, висипання або виразки, процедуру варто відкласти до зникнення протипоказань. 

Масаж при цукровому діабеті 2 типу починають із розслаблювальних процедур. Для цього застосовують теплу ванночку для ніг із додаванням у воду морської солі або трав'яного відвару. Потім ноги просушують і починають робити масаж, який проводиться виключно в положенні сидячи. Застосовують погладжування, розтирання і розминання, легке постукування (долонею, пальцями або кулаком). 

Для ефективнішого лікування масаж варто доповнити комплексом спортивних вправ для тренування ніг.