Royal Thai Spa - салон тайського масажу у Києві

Чи корисна сауна при гіпертонії

Тиск у людей може періодично то підвищуватися, то знижуватися в межах норми. Але сьогодні багато людей страждають на одне з найпоширеніших захворювань — гіпертонію. За статистикою практично кожна третя людина на планеті стикається із цією недугою. Гіпертонія — це хвороба, що супроводжується підвищенням артеріального тиску (понад 130 мм рт. ст.). Унаслідок цього погіршується загальне самопочуття, відбувається неправильне функціонування внутрішніх органів тощо.

Часто гіпертоніки ставлять питання, чи можна ходити до парної, чи не зашкодить процедура здоров'ю, адже захворювання має прогресуючий характер. А дехто взагалі може не знати про свій підвищений тиск і відвідувати парилки, сауни для схуднення, що супроводжуються високими температурами.

Сауна та гіпертонія: користь або шкода

Думки про те, чи можна паритися при гіпертонії, розходяться. Сауна підвищує або знижує тиск? Більшість лікарів не рекомендують відвідувати лазню саме тому, що висока температура сприяє розширенню судин, а при серцево-судинних захворюваннях капіляри стають тоншими, ламкішими та не здатні повноцінно розширюватися. Тому лікарі радять уникати процедур із високим навантаженням на них.

Проте якщо недуга виявлена на ранній стадії, нечасте відвідування сауни при підвищеному тиску йтиме тільки на користь. До того ж, якщо артеріальна гіпертензія має генетичну схильність, при поєднанні лазні з контрастним душем можна знизити ризик її виникнення.

Різниця температур приведе до зміни тонусу судин, що дозволить їх стінкам повноцінно живитися, запобігаючи виникненню гіпертонії та атеросклерозу. Таким чином, гіпертонія та сауна стануть дружніми поняттями.

Високий тиск і сауна: коли можна відвідати

Виділяють такі правила відвідування лазні гіпертоніками:

Розігріти м'язи. Зробити це можна за допомогою інтенсивної зарядки або відвідати масаж для зниження тиску.

Пристосувати організм до майбутнього стресу — підвищенню температури. Для цього варто посидіти деякий час у передбаннику.

Не переїдати перед відвідуванням парної та виключити вживання алкоголю, який сприяє підвищенню кров'яного тиску.

Таким чином, парити тіло в СПА-салоні людям, схильним до гіпертонічної хвороби, можна, якщо дотримуватися вказаних рекомендацій, за винятком поганого самопочуття.

Сауна й артеріальний тиск: коли краще відмовитися від процедури

У сауні можна не лише розслабитися, але й оздоровити організм, зміцнити імунітет. Але в деяких випадках процедуру варто перенести. Наприклад, якщо ви відчуваєте головний біль, є ознаки порушення координації, ГРВІ, шкірні висипання (за винятком вугрового висипу), загострення хронічних захворювань та ін. Вагітним перед відвідуванням лазні варто проконсультуватися з лікарем.